Beeldentuin "Eenumermaar"

Exposanten

Dit seizoen exposeren we werk van Peter Scheedler, Jan Spijk, Oscar van de Jong, Hilde van Heuveln, Marjan van Schaik, Maarten Burggraaff, Karin Lesuis, Magriet Meijer, Leo Gerritsen, Marien Blanken, Klaas Kuipers, Greetje Hoving, Jan Bouwsema, Tisa Klein Haneveld.

Peter Scheedler

Peter Scheedler was werkzaam als lasser in constructie en staal. In 2010 heeft hij besloten om minder te werken en zich toe te leggen op het maken van metalen objecten. Aanvankelijk maakte Peter uitsluitend toegepaste kunst, nu echter is zijn werk ook abstract en soms figuratief. De in zijn jeugdige jaren opgedane ambachtelijke kneepjes worden door hem gekoppeld aan het vermogen om verschillende materialen (hoofdzakelijk cortenstaal, soms in combinatie met hout) te combineren tot autonome objecten.

www.ruigstaal.nl

Jan Spijk

Jan Spijk is auto-didact en werkt sinds 1994 als beeldhouwer. Zijn werk is zeer veelzijdig van abstract tot figuratief. Hij werkt met verschillende materialen; steen, staal, lood en hout, vaak gecombineerd.

Oscar de Jong

Oscar heeft cursussen lassen en smeden gevolgd, maar is verder autodidact. Hij is bioloog van beroep, wat terug te vinden is in zijn werk. Meestal zijn zijn objecten dan ook dieren of planten, enkele malen groter dan de werkelijkheid. De objecten hebben een ruige afwerking en met weinig staal wordt een open structuur gecreëerd waarin toch het dier in is te herkennen.

www.oscarenhilde.com

Hilde van Heuveln

Hilde maakt haar beelden van grove chamotte, die ze decoreert met slib en oxides. Na een burn-out is ze ca. 15 jaar geleden een cursus keramiek gaan volgen bij het Kunstencentrum. Ze werd zo enthousiast dat ze zelf een oven aanschafte en verder thuis ging werken. De natuur is haar grootste inspiratiebron is; het liefst maakt ze beelden van dieren.

www.oscarenhilde.com

Marjan van Schaik

"Na een aantal cursussen in glas-in-lood en glasfusion ben ik verslingerd geraakt aan het werken met glas. De weerbarstigheid en de transparantie van het materiaal dagen mij iedere keer weer uit een stap verder te gaan. Het is steeds weer een feestje om de oven na de lange stookgang te mogen openenen om te zien of het glas zich zo gedragen heeft als ik had verwacht. Ik vind het fijn om mijn ervaringen te delen in cursussen en workshops."

http://www.glasatelierbreekbaar.nl

Maarten Burggraaff

Belangrijkste inspiratie voor Maarten is het menselijk, meest vrouwelijk, lichaam in al zijn vormen en houdingen. Het werk is gemaakt in natuursteen, gips, aluminium-cement en brons. Maarten: "Vooral bij steen is het een grote uitdaging om een gewenste (of onverwachte) emotie uit te drukken, die steeds vaker meer abstract dan figuratief wordt."

www.steenbeeld.nl

Karin Lesuis

In 2000 ben ik gestart met het beeldhouwen in steen. In eerste instantie onder begeleiding van Gerda Duiverman in Groningen, de laatste jaren ook in mijn eigen werkplaats in Exloo. Als kind heb ik al veel gewerkt met klei, maar beeldhouwen was voor mij thuiskomen. De hardheid van het materiaal, de schoonheid van de steen en het fysieke van het hakken in steen gaven mij veel voldoening. Toch bleef ook plastisch materiaal me trekken en combineerde ik het beeldhouwen met vervaardigen van beelden in brons. Sinds eind 2014, na het volgen van een lascursus in de Stadswerkplaats Groningen, bestaat mijn beeldend werk nu vooral uit grote buitenobjecten in Cortenstaal, vaak gecombineerd met ander metaal of glas. Ik laat mijn werk graag voor zich spreken, laat hierbij ruimte voor de aanschouwer

www.karinlesuis

Margriet Meijer

In 2003 ben ik via een workshop speksteen in aanraking gekomen met het bewerken van steen. Na het volgen van diverse beeldhouwcursussen o.a. bij beeldend kunstenaar Klaas Kuipers, heb ik mijn eigen atelier opgezet. Momenteel volg ik, onder leiding van beeldend kunstenaar Hans Rikken, een cursus houtbewerken in combinatie met het werken in brons. Mijn werk laat zich omschrijven als figuratief met soms een abstract tintje. Hierbij worden diverse steen soorten gebruikt, zoals speksteen, albast, serpentijn, kalksteen enz.. Niet alleen steen, maar ook het zoeken naar de combinatie met staal, hout en brons vormt een mooie uitdaging.

www.helmerdijkinbeeld.nl

Leo Gerritsen

Na zijn opleiding aan de kunstacademie in Breda heeft Leo vele opdrachten vervuld bij scholen en andere openbare gebouwen. De laatste jaren is hij zich echter gaan toeleggen op zijn eigen autonome ontwikkeling. Hierbij volgt hij zijn liefde voor architectonische constructies. Zijn buitenbeelden uit cortenstaal reageren op de natuur, en zijn expressief en direct van vormgeving. Zijn serie ` vogelhuizen` zijn hiervan een mooi voorbeeld. Objecten die iets nieuws toevoegen aan onze bestaande realiteit.

www.leogerritsen.eu

Marjen Blanken

Met veel plezier heb ik vele jaren in het onderwijs gewerkt. In 2010 ben ik door het volgen van een workshop van Esther v/d Zee in aanraking gekomen met het beeldhouwen. Nu is beeldhouwen mijn grote passie en geef ik al een aantal jaren vorm aan alles wat mij inspireert. Het is voor mij een uitdaging om van een harde ruwe steen een aaibaar beeld te maken. Door het kijken naar kunst in musea en beeldentuinen en door het volgen van workshops (beeldhouwcentrum Koudum) krijg ik nieuwe inspiratie.

www.sculpture-marjenblanken.com/

Klaas Kuipers

Klaas Kuipers is 28 jaar geleden op het ICO in Assen begonnen met beeldhouwen. Hij heeft een eigen atelier de Steengroeve te Assen, waar hij ook les geeft. Hij vindt zijn inspiratie voornamelijk in de natuur en vertaalt dit in een mooi vloeiend gebogen lijnenspel in zijn beelden. Klaas Kuipers werkt vanuit zijn emotie en is in zijn beelden altijd op zoek naar harmonie en evenwicht. Van welke kant men zijn beelden ook bekijkt, het zal altijd een positieve uitstraling hebben. Vaak vertaalt hij zijn gevoelens en ideeën in abstracte vormen, soms in realistische figuratieve beelden. Klaas werkt graag met verschillende soorten steen o.a. in Albast, Serpentijn, Hardsteen en Kalksteen, waarvan sommige gecombineerd met andere materialen.

www.atelierdesteengroeve.nl

Greetje Hoving

Greetje Hoving heeft diverse cursussen gevolgd in keramiek, o.a. bij het klunstencentrum in Groningen. "Ik hou van klei. Van het vormen en bouwen, ja, ermee experimenteren tot het beoogde doel bereikt is. En dan de spanning van het bakken en kleuren. Het kleuren van de beelden doe ik met glazuur, kleurstoffen en oxides. Veel werk wordt in de raku-oven gestookt. Ik combineer het ook graag met dingen die ik in de Kringloopwinkels vind en die me inspireren. Ik ben een jaar of tien geleden met klei begonnen te werken en vind het jammer dat ik dat niet veel eerder gedaan heb."

www.greetjehoving.nl

Jan Bouwsema

Vanaf 2005 begon Jan Bouwsema zijn tweede creatieve carrière: het bewerken van verschillende steensoorten met daarnaast het schilderen van diverse thema's. Al gauw werd de link gelegd naar de 'kubistische' vormen - eerst in lijnen en vlakken, daarna in beelden. Na diverse cursussen bij het Kunstencentrum in Groningen van o.a. Natasja Bennink en Ruud Venekamp is Jan Bouwsema nu nog steeds actief bij Atelier De Steengroeve in Assen van Klaas Kuipers en heeft hij de tweejarige beeldhouwopleiding bij Beeldhouwcentrum Koudum van Herma Bovenkerk afgerond in 2014. In alles wat hij doet is de rode draad 'kubisme'. ‘Vooral het hakken in steen is geweldig’, zegt Jan enthousiast. 'Maar ook hout heeft nu mijn hart gestolen!'.

www.janbouwsema.nl

Tisa Klein Haneveld

Ik ben geboren in 1953. Als P.M. Huisman-Klein Haneveld ben ik 32 jaar huisarts geweest op het Groninger platteland. In 2011 heb ik mijn dokterstas in de wilgen gehangen. Kort daarna ben ik begonnen met beeldhouwen in steen. Ik leerde van andere beeldhouwers hoe je het gereedschap vast moet houden en ben toen gewoon begonnen. Sinds 2013 ben ik met plezier cursist bij Klaas Kuipers in Assen vooral omdat het stimulerend werkt om met anderen samen te beeldhouwen. Het idee dat je om iets te maken iets moet weghalen vind ik intrigerend. Ik hou van vloeiende lijnen en beelden die vragen om aangeraakt te worden.


www.eenumermaar.nl